lördag 19.10.2024

30 procent lägre utsläpp med klimatsmarta lösningar för bönder

Klimatutsläppp från växtodling i jordbruket kan minska med 30 procent till 2030 – med lika stora eller större skördar. Det visar provodlingar som BASF (Global Carbon Field Trial Program) genomfört.

Jordbruket bidrar till klimatutsläppen och oftast pekas det på ohållbar produktion av kött som den stora boven. Men även odling av gröda står för en stor del av utsläppen. Dessa går att minska med enkla metoder visar ny forskning

Miljarder mikroorganismer kan hittas i en enda tesked matjord, och jorden kan till och med höras med rätt utrusning. Viktigast för matjordens hälsa är att främja den biologiska mångfalden.

Matjord är praktiskt taget icke förnybar med tanke på den tid det tar att göra den. Jord som är några tusen år gammal är jämförelsevis ung; medan jord som är dussintals miljoner år gammal skulle anses vara gammal. Därför är det bättre att ju mindre markresurserna störs.

Insatser som minimerar jordbearbetningen, såsom ingen jordbearbetning och olika typer av reducerad jordbearbetning, är viktigt för att bevara jorden. Täckgrödor som odlas under träda, mellan säsonger eller vid samodling, hjälper till att stärka den underjordiska biomassan och minskar exponeringen av markytan för erosion.

Vissa utsläpp av växthusgaser är oundvikliga på grund av viktiga jordbruksaktiviteter och olika naturliga processer. Dessa inkluderar utsläpp såsom bränsleförbrukning från jordbruksutrustning samt utsläpp som från tillverkningen av främst konstgödsel. Men det finns flera strategier som kan bidra till att minska dessa utsläpp.

Några av alternativen för att minska utsläppen av växthusgaser:

  1. Främja mikrobiell aktivitet.
  2. Minimera näringsförlusten under lågsäsong genom täckgrödor.
  3. Optimera tidpunkten för tillförsel av gödningsmedel.
  4. Minska vattennivån i översvämmade åkrar i risodling.
  5. Minska spridningsmängden av konstgödsel.
  6. Minska dieselförbrukningen under jordbruksverksamhet genom att minimera traktoranvändningen eller minska energiintensiva verksamhet såsom djup jordbearbetning.
  7. Fossilfri produktion av konstgödsel.
  8. Ökad användning av biodiesel. 

Dela artikeln!